Du är här: Kostym.eu | Mörk kostym

Mörk kostym

Mörk kostym är den vanligaste kostymen

Mörk kostym är ett otroligt användbart plagg. En mörk eller svart kostym passar sig såväl till fest som till vardags så länge det är kostym som gäller. Ren traditionellt anses kläder vara finare ju mörkare dom är. Detta gäller all högtidsklädsel såsom kostymer och smoking, även frack följer detta mönster.

 

Mörk kostym

Mörk kostym

Man kan fråga sig varför det är så vanligt med mörk kostym i Sverige, och för all del i övriga världen som använder sig av kostymer. Svaret är förmodligen att om man bara har råd att ha en kostym är det en mörk kostym som man ska ha. Ett alternativ som är att föredra är att istället för att bara ha en mörk kostym köper man flera billiga kostymer. På detta sätt kan man få mycket variation och ändå ha en mörk kostym. Kanske även en lite ljusare kostym som lämpar sig bättre för vår/sommar bruk.

Vad definierar en mörk kostym?

Vad som definierar en mörk kostym kan man diskutera. Många säger att med mörk kostym menas svart kostym. Självklart är en svart kostym mörk. Men det krävs inte en svart kostym om det bjuds till mörk kostym som klädkod. Mörkgrå kostym eller mörkblå kostym fungerar ack så väl så länge man har vit skjorta till.

Kollar man på hur svart kostym användes förr användes denna endast till begravning. I dagsläget är det orealistiskt att man bara skulle använda svart kostym till begravning. Svart är sorgens färg och självklart ska man ha svart kostym vid en begravning, men det ena utesluter inte att man kan ha svart kostym vid andra tillfällen.

Mörk kostym som dresscode

När vi män använder mörk kostym är det dags för kvinnorna att plocka fram deras knälånga klänningar eller kjolar. Dessa kallas ibland för smokingskjol och lämpar sig lika väl till en herre med mörk kostym. När det bjuds till en tillställning med mörk kostym som klädkod är det sällan som det nämns hur kvinnorna skall vara klädda. Att tanka på för kvinnor är att de inte får bära klänningar som är golv-långa eller ha bara axlar. Ni som skriver inbjudningar bör ta er tid att skriva ned vad kvinnor önskas ha ifall herrarna ska bära mörk kostym.

Om man skulle komma över en inbjudan där det bjuds till ”kostym” kan detta lätt tolkas som ett maskeradparty istället för mörk kostym som man ofta skriver ut ifall det är just mörka kostymer som man syftar på.

Man kan fråga sig ifall mörk kostym är en formell klädsel eller ifall det är en mer vardaglig klädsel. I många kulturer kallas ”mörk kostym” för ”informell klädsel”. Detta säger en del om hur vi svenskar ställer oss till fin klädsel och vilka krav vi har. För oss är mörk kostym en fin klädsel och man förutsätter att eventet man är bjuden till är av ganska stel karaktär.

Mörk kostym är något som alla borde ha. Har man inte en mörk kostym bör man införskaffa sig en omgående. Man kommer alltid att få användning för sin mörka kostym förr eller senare. Att köpa en fin mörk kostym kan bara billigt om man letar på rätt ställe, priset är alltså ingen ursäkt för att inte ha en mörk kostym.