Du är här: Kostym.eu | Skräddarsydd Kostym

Skräddarsydd Kostym

Fördelen med skräddarsydda kostymer

Det finns ett stort antal kostymer ute i handeln. Dessa kostymer har ofta väldigt hög kvalitet och gör de flesta kunder nöja när de köpt kostym. Problemet med dessa är att de inte är skräddarsydda. En skräddarsydd kostym är helt måttanpassad och gör att kunden som köper skräddarsydd kostym kommer få en figursydd kostym i exakt det tyget han vill. Köper man en skräddarsydd kostym är det omöjligt att bli missnöjd.

Skräddarsydd kostym för kroppsformer 

Skräddarsydd kostym

Skräddarsydd kostym

Om man har någon form av kroppslig egenhet som gör att en vanlig billig kostym inte sitter så bra som man hade kunnat önska när man köper kostym finns det en lösning på detta. Lösningen är inte helt oväntat att köpa en skräddarsydd kostym. När skräddaren tar måtten till den skräddarsydda kostymen antecknas alla kroppens egenheter noggrant och kompenseras, på detta sätt sitter en skräddarsydd kostym exakt lika bra oavsett kroppsform.

 

Att köpa en skräddarsydd kostym

Att välja ut tyg till en skräddarsydd kostym man ska låta sy upp kan liknas vid många som ett barn i en godisaffär. Att välja ett av alla tyger hos skräddaren kan var något av en utmaning, egentligen vill man ha en skräddarsydd kostym i varje material skräddaren erbjuder. Detta är emellertid en omöjlighet med tanke på det breda urvalet av snygga kostymtyger.

Kostymens skärning

Det första som man avgör när man ska låta sy upp en skräddarsydd kostym är kostymens skärning, alltså vilken ”modell” kostymen ska ha. Detta gör att man inte måste begränsa sig till de modeller som till exempel en Armani kostym har. Beroende på i till vilka sammanställningar och vilken dresscode man tänkt använda kostymen bör man välja något olika skärningar, en bra skräddare hjälper dig att bläddra igenom dess katalog med kostymer och välja ut den som just du vill ha som skräddarsydd kostym.

Kostymens mått

Att ta mått till kostymen är det som gör en skräddarsydd kostym till just en skräddarsydd kostym. Detta är en väldigt noga process och du bör låta en erfaren skräddare ta måtten till din kostym så du är säker på att du får en kostym som sitter bra. Ett tips är att ta alla mått flera gånger. Ta måtten till din skräddarsydda kostym, gå sedan ett varv och ta måtten till kostymen igen. På så sätt försvinner de fel som kan bli på kostymen för att du hade en något annorlunda hållning just under måttagningen.

En av de stora fördelarna med skräddarsydda kostymer är att skräddaren tar alla kroppens personliga egenheter i åtanke när han sedan syr din skräddarsydda kostym. För att dessa ska antecknas på ett finkänsligt sätt finns det en rad förkortningar inom kostym branschen som talar om hur kroppen på kunden som ska köpa en skräddarsydd kostym ser ut. Till exempel betyder DRS ”dropped right shoulder” alltså att den högra axeln är något lägre än den vänstra och behöver lite extra axelvadd för att det ska bli rakt.

Mått efter kostymens skärning

Processen man går igenom är absolut ingen tillfällighet. Skräddare är noggranna yrkesmän och vill att deras kostymer ska bli så bra som möjligt, det är något som både kunden och skräddarens rykte vinner på. Man bestämmer därför skärningen först och sedan tar kostymens mått. På så sätt blir måtten extra anpassade efter just den modellen på kostym som kunden önskar sy upp. Om kunden till exempel önskar en slimfit modell tas detta i beräkning vid tillverkningen av kostymen.

Provning för kostymen

När måtten är tagna och allt är bestämt är det dags att åka hem för att sedan komma tillbaka för första provningen av den skräddarsydda kostymen. Vad man då provar ut är ifall modellen sitter som den ska och att det inte blivit några fel i kostymens design och måttagning. Ännu kan den skräddarsydda kostymen ändras i alla ledder.

Prova den skräddarsydda kostymen igen?

Antalet gånger man måste prova ut den skräddarsydda kostymen kan variera kopiöst, detta beror helt på skräddarens kunskap om kostymer och hur noga kunden är. I vanliga fall räcker det med två provningar innan kostymen sys ihop för alltid.

Ta hem den färdiga skräddarsydda kostymen

Allts om återstår efter provningarna är att vänta på att skräddaren ska göra ett gott arbete med den skräddarsydda kostym som kunden beställt. När skräddaren nu är klar är det bara själva avhämtningen kvar. Och kom ihåg, en skräddarsydd kostym ska inte se ny ut, den ska se medfödd ut.